Prin hotarârea Consiliului Facultăţii de Farmacie din 23.07.2012, avizată în ședința de HCA 704 din 24.07.2012 şi validată de Senatul Universităţii „Ovidius” din Constanța, s-a produs înfiinţarea Centrului internaţional de cercetare intitulat „International Center of Pharmaceutical and Medical Education and Research”- „Centrul internaţional de cercetări farmaceutice şi educaţie medicală – acronim PHAMED”, în cadrul Facultăţii de Farmacie în colaborare cu B.EN.A. – BALKAN ENVIRONMENTAL ASSOCIATION – Asociaţia Balcanică de Mediu.
Centrul are următorul comitet de conducere: preşedinte – prof.univ.dr. Rodica SÎRBU (decanul Facultăţii de Farmacie); vice- preşedinte – pof.univ.dr. Gabriela STANCIU (prorector pe probleme de educaţie); trei membri – prof.univ.dr. Constanţa SAVA (prodecanul Facultăţii de Farmacie), prof.univ.dr. Nicolae CEAMITRU (decanul Facultăţii de Medicină), conf.univ.dr. Ticuţa NEGREANU-PÎRJOL (responsabilul Facultăţii de Farmacie în Departamentul de Relaţii Internaţionale U.O.C). Centrul are un număr de 35 membri fondatori, care sunt şi membri B.EN.A.
Misiunea Centrului PHAMED este de a derula studii şi programe de cercetare în domeniul ştiințelor farmaceutice şi al educaţiei medicale, de a oferi consultanţă de specialitate, de a desfăşura programe de perfecţionare adresate specialiştilor în domeniu şi de a contribui la formarea continuă de tineri specialişti.
Totodată, printre obiectivele Centrului se numără: promovarea la nivel internaţional a cercetărilor în domeniul farmaceutic şi al educaţiei medicale; promovarea aplicaţiilor pentru proiecte europene şi internaţionale şi a colaborărilor de cercetare ştiinţifică în aceste domenii; promovarea participării stafului academic PHAMED la conferinţe şi simpozioane internaţionale, cu posibilitatea publicării în jurnalul JEPE – Journal of Environmental Protection and Ecology (indexed and abstracted in the Science Citation Index Expanded (SciSearch) and Journal Citation Reports/Science edition, Thomson Scientific, and in Elsevier Bibliographic Databases Geobase and EMBiology), Ulrich Database, Chemical Abstracts and Referativnii jurnal „Khimiya”); promovarea schimbului de profesori din cadrul Facultăţilor de Farmacie şi Medicină la nivelul diferitelor Universităţi, membre B.EN.A.; organizarea şi co-organizarea de workshopuri, conferinţe și simpozioane la nivel naţional şi internaţional; desfăşurarea activităţilor ca o unitate de Cercetare şi Educaţie Farmaceutică şi Medicală în cadrul B.EN.A. Network la scară regională în Balcani şi Pan-Europeană.
Astfel, prin acest Centru, Universitatea „Ovidius” capătă o nouă vizibilitate la nivel internaţional, membrii au posibilitatea de a publica în revista JEPE, cotată ISI, se vor promova aplicaţiile pentru proiecte europene şi internaționale şi pentru colaborări de cercetare în domeniul medico-farmaceutic. Parte a familiei B.EN.A, prin toate demersurile, se oferă posibilitatea comunității academice românești de a influenţa luarea deciziilor pe probleme de protecţia mediului şi sănătăţii.
Prof.univ.dr. Rodica Sîrbu,
Decanul Facultății de Farmacie
(articol apărut în nr.10 al Revistei Ovidianum, serie nouă)