Rezultate deosebite pentru Universitatea „Ovidius” din Constanța: șef lucrări dr. Bogdan-Ştefan Negreanu-Pîrjol a fost medaliat la „Salonul Internaţional Idei - Invenţii – Noi Produse – iENA 2012”.
„Salonul Internaţional Idei - Invenţii – Noi Produse – iENA 2012” s-a desfășurat, în perioada 1 – 4 noiembrie 2012, în localitatea Nurenberg, Germania, și a reunit inventatori din 44 de ţări, cu un număr de 718 invenţii.
În urma selectării de către Comisia de Manifestări Ştiinţifice şi Expoziţionale a Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare, sub egida Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică prin Direcţia Transfer Tehnologic şi Infrastructuri, invenţia nr. 126038 A0/30.03.2012 cu titlul „Biocompozit fertilizator ecologic şi procedeu de obţinere a acestuia” a fost nominalizată pentru participare la acest salon internaţional.
Autorii brevetului de invenţie sunt: Bogdan-Ştefan Negreanu-Pîrjol, Ticuţa Negreanu-Pîrjol, Aurelia Meghea, Maria Năstac, Gabriela Mihaela Paraschiv, Mihaela Mirela Bratu, Rodica Sîrbu, Florentina Nicoleta Roncea, Laura Adriana Bucur, Nicoleta Badea, Irina Meghea, Andreea Gabriela Baltă, Alina Karina Gheorghiu, Liao Zuliang, Pedersen Are.
Promotorul invenţiei este O.N.G.– ECOM (Asociaţia pentru protejarea Omului şi mediului înconjurător pentru o dezvoltare durabilă în lume), în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea Politehnica București și N.I.V.A. Oslo Norvegia (Institutul Norvegian pentru Studiul Apei).
Cercetările științifice din cadrul brevetului de invenție au fost finanțate prin intermediul Programului Internațional NORWAY GRANTS – INNOVATION NORWAY, din Norvegia și Ambasadei Norvegiei la București.
La Salonul din Nurenberg, Germania, din delegaţia României a făcut parte şi șef lucrări dr. Bogdan-Ştefan Negreanu - Pîrjol, de la Facultatea de Farmacie, din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, prim autor al invenţiei, care a prezentat în fața unei audiențe numeroase invenţia sub formă de produs şi poster. În urma jurizării invenţiilor intrate în competiţie, juriul, format din 32 de personalități științifice, a acordat Medalia de argint invenţiei „Biocompozit fertilizator ecologic şi procedeu de obţinere a acestuia”.
De asemenea, în competiţia mondială, desfăşurată în paralel, referitoare la „Invenţiile verzi”, în care au intrat numai 77 de invenţii din cele 718 invenţii participante la salonul internațional, juriul Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Inventatori a acordat Medalia de Glorie invenţiei cu titlul „Biocompozit fertilizator ecologic şi procedeu de obţinere a acestuia”, datorită faptului că aceasta are o importantă valoare ecologică privind reutilizarea deşeurilor biologice şi conservarea naturii.
Biroul de promovare și relații publice,
8 noiembrie 2012